VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN staat op een lijstje van mogelijke overnameprooien van het Franse Orange. Uitgaande van de redenen waarom telecombedrijven in Europa overnames willen doen, zal het Nederlandse concern waarschijnlijk niet op de eerste plaats van het lijstje staan.

De Europese telecomsector zit al jaren te wachten op een consolidatieslag. Deze is nodig om noodzakelijke investeringen te kunnen doen en de hevige concurrentie wat terug te dringen.

Een overname van KPN is een onderdeel in die consolidatieslag waar al lang rekening mee wordt gehouden. Vanuit het oogpunt van de mogelijke voordelen is het wel de vraag of Orange de aangewezen partij is om KPN op te slokken.

Capgemini zette vorig jaar op een rij wat de drijvende krachten van de consolidatie zijn. Het adviesbureau noemde de lage waarderingen, de beschikbaarheid van krediet, kostenvoordelen en minder concurrentie.

Bij dat laatste gaat het niet eens zozeer om een vermindering van de prijsdruk, maar juist om een vermindering van de churn, het aantal overstappers tussen de verschillende aanbieders. Een lagere churn in de markt, leidt tot lagere marketingkosten, en is in feite dus een kostenvoordeel.

Aanwezig in België 

Andere kostenvoordelen zijn er in het delen van netwerken en it. Het punt met Orange is alleen dat het bedrijf op dit moment niet actief is in Nederland.

Aan het aantal spelers in de markt verandert dus niets en mogelijke schaalvoordelen zouden er ook maar beperkt zijn. In Belgie, waar Orange zijn oog zou hebben laten vallen op Proximus, is het bedrijf daarentegen wel al actief met een deelneming in Mobistar.

Ook wat betreft waardering is KPN niet de meest aantrekkelijke partij. KBC schatte woensdag dat KPN 8,8 keer het bedrijfsresultaat zou moeten opleveren bij verkoop. Op dit moment noteert het aandeel ruim 7 keer het bedrijfsresultaat.

Goedkoop 

In vergelijking met de meeste andere beursgenoteerde bedrijven is dat een koopje, maar in het laag gewaardeerde telecomlandschap valt dat tegen. Proximus noteert op ruim vijf keer het bedrijfsresultaat en is dus aanzienlijker goedkoper.

Daar komt nog bij dat de schuldpositie van KPN veel slechter is dan die van Proximus. KPN heeft 2,8 keer het bedrijfsresultaat aan nettoschuld op de balans, Proximus ruim 1 keer.

Telecom Italia, een andere vermeende overnameprooi van Orange, noteert overigens op nog geen 3 keer het bedrijfsresultaat. Het Italiaanse concern heeft wel weer relatief en absoluut, meer schuld dan de bedrijven uit de lage landen.

Orange zelf heeft ruim 2 keer het bedrijfsresultaat aan nettoschuld. Het bedrijf heeft dus wel wat ruimte om nieuwe schuld aan te trekken voor overnames. Toch is twijfelachtig of die ruimte groot genoeg is voor een overname van tientallen miljarden.

Dat is wel wat een overname KPN, aandelen en schuld opgeteld, zou behelzen. Dat de mogelijke kostenvoordelen van een fusie ook nog eens beperkt zijn, maakt dat het Nederlandse bedrijf waarschijnlijk niet bovenaan het lijstje van Orange zal staan.




Gerelateerde artikelen